Rolverdeling en taken

Uit Tangodown.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

In dit artikel staat uitgebreid de rolverdeling en taken beschreven die gehanteerd worden binnen ArmA 2 tijdens een Besloten sessie of PRO-Op. Dit zijn dus richtlijnen die je dient te volgen. We verwachten van alle spelers die een van de infanterie rollen vervullen dat ze in ieder geval de Syllabus voor soldaten hebben doorgelezen. Voor PRO Ops gelden nog aanvullende regels en verwachtingen, hierover kun je meer lezen in het PRO Ops gedeelte van de Wiki.


Voor nieuwe leden is het belangrijk om te weten dat je zeker mee kunt doen aan Besloten sessies mits je op de hoogte bent van de regels. Wees niet bang om te weinig te weten, laat die gedachte geen drempel zijn om mee te doen!! Tangodown is een respectvolle en behulpzame community, andere leden kunnen je altijd begeleiden en verwijzen naar de belangrijkste informatie. Lees op de Regels pagina over de mindset die we van onze leden verwachten.


Infanterie

Groepscommandant

We verwachten dat je als groepscommandant ook de Syllabus voor de GC hebt doorgelezen. Een groepscommandant hoeft geen geboren leider te zijn maar moet wel de potentieel hebben om uit te groeien tot een leider. Ervaring kan hij dan vanzelf opdoen tijdens game sessies. Je moet niet bang zijn om je mond open te doen en ergens wat van te zeggen. Je moet initiatief kunnen tonen en de leiding op je kunnen nemen. Ook moet je verantwoordelijkheid kunnen dragen als er iets misgaat.

Als groepscommandant moet je het goede voorbeeld geven. Zorg dus voor een serieuze en professionele houding. Sta open voor ideeën van anderen en neem de tijd voor een duidelijk en verantwoord plan van aanpak voor de missie. Spreek anderen ook aan als ze zich niet aan de regels of verwachtingen houden (als ze bijvoorbeeld zonder overleg zelf iets gaan ondernemen of niet meelopen in de formaties).

Als groepscommandant is je belangrijkste taak het aansturen van de groep en het behouden van het overzicht. Wat je zelf doet is dus ondergeschikt aan het functioneren van het team. Het aantal vijanden dat je hebt gedood is voor een groepscommandant niet van belang. Behandel anderen met respect en sta ook open voor (opbouwende) kritiek. Alle overige zaken die van je verwacht worden, staan uitgelegd in de Syllabus voor de GC.

Vuurteamleider

Als vuurteamleider (VTL) verwachten we dat je ook de syllabus voor de GC hebt doorgelezen. Hier komt informatie aan bod die ook voor VTL's nuttig is. Als VTL ben je 2IC of 3IC van de groep. Wanneer de vuurteams gesplitst zijn (bijvoorbeeld bij een groepsaanval) dan heb jij het bevel over je vuurteam. Luister altijd naar je groepscommandant maar durf ook met eigen ideeën te komen. Besef wel dat je groepscommandant je leidinggevende is, ga dus niet elke missie een eindeloze discussie voeren. Zorg dat je teamleden de orders van de groepscommandant op correcte wijze uitvoeren. Probeer altijd het overzicht te behouden en zorg dat je altijd weet waar de teamleden onder je zich bevinden en waar ze mee bezig zijn. Alle overige informatie is te vinden in het artikel syllabus voor de GC.

Rifleman

We gebruiken hier de benaming rifleman maar eigenlijk is dit een vrij breed begrip. Een infanteriesoldaat met een shotgun of semi-automatisch geweer (let wel: geen SLA!) rekenen we hier voor het gemak ook toe. Als rifleman is je voornaamste taak het uitschakelen van vijanden. Denk eraan dat je altijd naar je leidinggevende luistert (je vuurteamleider en groepscommandant). Blijf in formatie lopen en ga niet te snel. Ga niet in je eentje een kamer veiligstellen. Vraag om hulp (covering fire van een gunner, of een medic als je gewond bent) wanneer je dit nodig hebt. Volg altijd direct de orders van je vuurteamleider op. Wees echter niet bang om met eigen suggesties en plannen te komen.

Gunner

Als gunner draag je een machinegeweer met je mee, zoals bijvoorbeeld een M249. Je hebt een ondersteunende rol. In het gevecht zorg je voor suppressive fire, dat wil zeggen: je zorgt voor een constante kogelregen richting de vijand zodat je de vijand kunt vastpinnen. Spring echter wel zuinig om met je munitie. Verder ben je als gunner bij uitstek geschikt om covering fire te leveren. Net als bij suppressive fire vuur je vrijwel constant op de vijand om je teamleden in de gelegenheid te stellen de vijand te flanken of om terug te trekken. Denk eraan dat je bij volautomatisch vuren last hebt van recoil. Een heel magazijn leegschieten op de vijand heeft meestal geen zin. Beter is het dan ook om in korte bursts te schieten. Met ACE kun je ook de bipod (tweepoot) van je wapen gebruiken met Shift+Spatie, hierdoor kan je al een stuk gerichter schieten.

Wees je altijd bewust van je teamleden om je heen. Zorg dat je geen teamleden raakt. Als iemand om vuursteun vraagt, reageer hier dan direct op.

Medic

Als medic is je primaire taak het verzorgen van gewonden. Daarom is het belangrijk dat je niet het voortouw neemt in gevechten en je redelijk afzijdig probeert te houden. Zorg ervoor dat je altijd klaar staat om iemand te helpen. Zodra iemand om een medic roept, dien je meteen in actie te komen. Ren niet als een kip zonder kop op de gewonde af! Iemand is niet voor niets gewond geraakt en de situatie is daar vaak gevaarlijk. Neem dus niet teveel risico en probeer zo dichtbij mogelijk te komen terwijl je gebruik maakt van cover. Als er nog vijanden zijn, vraag dan een teamgenoot om met je mee te gaan. Wees ook voorzichtig als je iemand verzorgt, soms is het beter om iemand eerst naar een veilige positie (achter cover) te dragen.

Tijdens patrouilles blijf je als medic in de buurt van de teamleider. In een column formatie loop je dus in het midden, op de veiligste plek. Verder draagt een medic een standaard wapen voor de middellange afstand met zich mee (bijvoorbeeld een M16 of M4). Geen AT of AA wapen dus! Als ACE gebruikt wordt, kan je een medic rugzak meenemen. Luister altijd naar je teamleider en vraag eerst om toestemming om een gewonde te gaan verzorgen.

AT

Als anti-tank soldaat draag je een anti-tank wapen met je mee, zoals bijvoorbeeld een Javelin. Denk eraan dat je deze alleen gebruikt als je vuurteamleider of groepscommandant je hier de opdracht toe heeft gegeven. Pas op dat je geen teamleden raakt (let bij ACE dus ook op de gigantische backblast van de AT wapens!). Als je vanuit cover of vanuit een gebouw schiet, pas dan op dat je niet de muur of een ander object raakt. Verder gelden voor een AT soldaat dezelfde eisen als voor een rifleman.

AA

Als anti-air soldaat draag je een anti-air wapen met je mee, zoals bijvoorbeeld een Stinger. Denk eraan dat je deze alleen gebruikt als je vuurteamleider of groepscommandant je hier de opdracht toe heeft gegeven. Verder gelden voor een AA soldaat dezelfde eisen als voor een rifleman.

SLA

Als schutter lange afstand, oftewel SLA, maak je deel uit van een team. Je hebt dus een vuurteamleider en groepscommandant boven je. Je doet mee met alle normale teamactiviteiten, dus ook met o.a. patrouilles lopen. Je blijft normaal gezien altijd bij de rest van het team. Geregeld zal het echter voorkomen dat je vuurteamleider of groepscommandant je een speciale opdracht geeft. Meestal zul je een doelwit op lange afstand moeten uitschakelen of zul je vuursteun moeten verlenen aan de rest van het team vanaf een bepaalde positie (bijvoorbeeld het dak van een huis of een berg). Let erop dat je nooit te ver van je teamleden verwijderd bent. Je flanken en rug zijn immers onbeschermd. Een richtlijn voor de maximale afstand tussen de SLA en zijn teamleden is 300-400 meter.

Aangezien je meestal een sniper rifle bij je zult dragen, kan dit een probleem vormen bij het veiligstellen van kamers. Communiceer dit altijd met je vuurteamleider! Je kunt eventueel een tweede wapen in je rugzak met je meedragen en deze gebruiken voor het veiligstellen van kamers (bijvoorbeeld een automatisch wapen). Een andere mogelijkheid is om je pistool te gebruiken.

Denk eraan dat je een SLA bent en geen sniper. Als je in de verte een doelwit ziet, communiceer dit dan eerst met je vuurteamleider. Maak niet zelf de beslissing om dit doelwit uit te schakelen. Let er ook op dat je niet teveel materieel meeneemt. Als SLA zul je vaak veel moeten lopen. Een anti-materiel geweer, zoals de M107, is dan geen goede keus. Beperk je dus tot lichtere wapens zoals een M24 of DMR.

Een sluipschutter/SLA tactische documentatie is in ontwikkeling. Deze vormt dan uiteraard verplichte kost voor alle SLA/sluipschutter spelers.

Sluipschutter

Als sluipschutter is je rol in de eerste plaats die van verkenner. Je bent dus een teamspeler. In tegenstelling tot wat veel games je willen doen geloven, is een sluipschutter (Engels: sniper) niet iemand die alleen maar voor de kills gaat. Een sluipschutter is een expert in camouflage-, navigatie- en communicatietechnieken. Meestal zul je vanaf een positie met veel overzicht (bijvoorbeeld een berg) informatie door moeten geven aan je teamgenoten. Dit kan via de microfoon (Teamspeak of ACRE) of via de map. Zorg dat je ongezien blijft en probeer de informatie zo duidelijk mogelijk (maar wees wel kort en bondig) door te geven. Je vuurt alleen als je daarvoor toestemming hebt gekregen van je leidinggevende.

Een sluipschutter/SLA tactische documentatie is in ontwikkeling. Deze vormt dan uiteraard verplichte kost voor alle SLA/sluipschutter spelers.

Spotter

Als spotter vorm je samen met een sluipschutter een team. Als spotter zul je meestal een automatisch wapen of een wapen voor korte tot middellange afstand met je meedragen. Bij verplaatsing van punt A naar B loop je als spotter altijd voorop. Verder ben je verantwoordelijk voor de beveiliging van de sluipschutter. Als spotter kun je ook een rugzak met je meedragen zodat je in totaal twee wapens mee kunt nemen: een sniper rifle en een wapen voor de korte afstand. Net als de sluipschutter ben je als spotter voornamelijk een verkenner en een teamspeler. Je geeft belangrijke informatie door en je krijgt meestal een bepaalde locatie toegewezen die je moet observeren.

Een sluipschutter/SLA tactische documentatie is in ontwikkeling. Deze vormt ook voor de spotters verplichte kost.


Landvoertuigen

Pantservoertuig

Met een pantservoertuig kan je voor meerdere taken ingezet worden. Je moet bijvoorbeeld een konvooi beschermen, een bepaalde positie verdedigen of juist een vijandelijke positie aanvallen. Probeer nauwe doorgangen, steden en dorpjes te vermijden. In een stad of dorp kan zich in elke hoek of gebouw een vijandelijke AT soldaat ophouden en tegen de tijd dat je er een ziet is het misschien al te laat. Wees ook altijd op je hoede voor explosieven op de weg of een mogelijke hinderlaag. Pantservoertuigen zijn dus bij uitstek geschikt voor gevechten in open gebieden.

Luister altijd naar je leidinggevende en probeer je taak zo goed mogelijk uit te voeren. Als je bijvoorbeeld teamleden moet beschermen, heeft hun gezondheid de hoogste prioriteit. Een vijandelijk voertuig achtervolgen waarvan de gunner al is uitgeschakeld, is dan niet de bedoeling. Ga ook niet te snel! Zeker vanuit een tank is het beter om vijanden van relatief grote afstand (500+ meter) uit te schakelen. Aan de andere kant moet je ook niet te lang op één plek stil blijven staan, je vormt dan een makkelijk doelwit voor vijandelijke AT soldaten. Spring zuinig om met je munitie. Gebruik tegen een jeep dus geen HEAT raketten maar gewoon je machinegeweer. De persoon met de hoogste rang in het voertuig, bijvoorbeeld de tank commander, zorgt ervoor dat hij alle belangrijke informatie doorgeeft aan teamgenoten. Een tank die samenwerkt met infanterie is vele malen effectiever dan een tank die opereert als lone wolf!

Verkenningsvoertuig

In een licht verkenningsvoertuig, zoals een HMMWV, zul je voornamelijk infanterie eenheden moeten transporteren. Verder worden verkenningsvoertuigen vaak ingezet voor patrouillemissies. Net zoals bij een pantservoertuig is het belangrijk dat je niet te snel gaat. Wees op je hoede voor hinderlagen en vijanden die zich in de heuvels of bossen ophouden. Verkenningsvoertuigen zijn ook kwetsbaar tegen IED's. Met name op wegen en in steden kun je deze verwachten.

In een verkenningsvoertuig zul je vaak samen moeten werken met een infanterieteam. Zorg dat je hier veelvuldig (maar wel kort en bondig) mee communiceert. Veel verkenningsvoertuigen hebben een machinegeweer die natuurlijk bij uitstek geschikt is om vuursteun te verlenen. Als je gevaar loopt (je komt bijvoorbeeld in een hinderlaag terecht) dien je zo snel mogelijk te vluchten, behalve als je hiermee vriendschappelijke eenheden benadeeld. Laat een vriendschappelijke eenheid nooit aan zijn lot over!

Transportvoertuig

Als bestuurder van een transportvoertuig is het je taak om eenheden op te halen en af te zetten. Probeer vijandelijke posities te omzeilen. Wees altijd op je hoede voor vijandelijke eenheden, wegblokkades of explosieven op de weg. Als je denkt dat de situatie niet veilig is, meldt dit dan. De eenheden die je transporteert zitten achterin en kunnen meestal niks zien. Het is dus cruciaal dat je elke vijandelijke beweging die je ziet onmiddellijk doorgeeft.

Probeer de transporten snel af te werken, dus neem geen omweg als dit niet nodig is. Volg de wegen als de situatie veilig is, dit gaat bijna altijd sneller dan afsnijden via een weiland of bos. Luister altijd naar je leidinggevende. Het kan zijn dat transport routes op het laatste moment aangepast worden. In eerste instantie volg je altijd de door je leidinggevende afgesproken route! Als je van deze route afwijkt, kan het zijn dat je meer risico loopt om IED's of mijnen tegen te komen. Als je afwijkt van je route gebeurt dit altijd in overleg met je leidinggevende!

Vliegtuigen

Straaljager

Als straaljager piloot zul je vooral ingezet worden voor CAS (Close Air Support). Dit betekent dat je geduldig wacht op een vliegveld of in de lucht tot je wordt opgeroepen. Meestal zal er een doelwit voor je gemarkeerd worden met een laser en deze dien je dan uit te schakelen. Verder verspil je dus geen munitie! Je luistert naar de leidinggevende in de missie en doet wat er van je gevraagd wordt. Op eigen houtje op doelwitten gaan schieten of ergens even een bom loslaten is dus niet toegestaan. In missies die speciaal voor straaljagers gemaakt zijn, met bijvoorbeeld dogfights, zul je uiteraard een actievere rol hebben.

Tot slot verwachten wij van onze straaljager piloten dat ze voorzichtig met het materieel omgaan. Stap niet in een straaljager als je niet goed kunt vliegen! Probeer crashes te voorkomen en gebruik de schietstoel alleen als het echt niet anders kan.

Gevechtshelikopter

Als piloot/gunner van een gevechtshelikopter zul je vooral ingezet worden voor CAS. Zo kan een infanterie team doelwitten voor je markeren met een laser designator, deze kun je vervolgens uitschakelen met bijvoorbeeld een hellfire missile (als je bijvoorbeeld in een Apache helikopter zit). Je houdt je dus afzijdig tot je orders krijgt van je leidinggevende. Sommige gevechtshelikopters hebben een UAV (Unmanned Aerial Vehicle) aan boord. Het kan zijn dat je hier verkenningsvluchten mee moet houden.

Verder gelden voor een gevechtshelikopter dezelfde eisen als voor een straaljager. Verspil geen munitie, luister altijd naar wat er van je gevraagd wordt en ga voorzichtig om met het materieel.

Transport

Als piloot van een transport helikopter of vliegtuig heb je een verantwoordelijke rol. Je bent immers verantwoordelijk voor alle eenheden die je transporteert. Neem dus geen onnodige risico's (door bijvoorbeeld met een helikopter hoog te gaan vliegen). Alleen ervaren piloten mogen transporten rondvliegen om crashes te voorkomen. Gebruik je flares op tijd en leer jezelf (bijvoorbeeld in de editor van ArmA 2) hoe je een noodlanding moet maken. Luister altijd naar je leidinggevende en probeer de transport vluchten zo snel mogelijk af te werken (dus maak geen omweg als dit niet nodig is!). Probeer vijandelijke posities te omzeilen en houd je afwezig van de gevechten, behalve als dit echt niet anders kan. Een goede transport piloot is altijd op zijn hoede en durft ook met eigen suggesties te komen. Als je denkt dat een landingspositie onveilig is, meldt dit dan! Het is aan de piloot om dit in te schatten, de eenheden die je transporteert zitten achterin en kunnen dit niet beoordelen. Wees altijd helder in je communicatie.


Door Bas92