ACRE

Uit Tangodown.nl
Ga naar: navigatie, zoeken


Ga je meedoen aan een ACRE missie? Doorloop dan ook de ACRE Checklist!!ACRE small-logo.jpg

ACRE is een mod voor ArmA 2: Combined Operations die voor realistische en meeslepende (radio)communicatie zorgt. De mod voegt onder andere een 3D positional geluidssysteem en realistisch radiogebruik toe. Binnen Tangodown wordt ACRE gebruikt in combinatie met ACE2. Het installeren en gebruiken van de mod vergt enige handigheid, maar als je eenmaal alles werkende hebt zul je merken dat ACRE veel toevoegt en voor veel sfeer, realisme en diepgang zorgt. Je ArmA ervaring zal veel echter aanvoelen met ACRE!

Let op: deze pagina gaat over hoe ACRE binnen TDNL wordt gebruikt. Voor meer gedetailleerde informatie over de technische werking van de mod, check de officiële ACRE wiki.


Installatie

Dit gaat automatisch als je onze addons download via Six Updater

Na installatie moet je de standaard VON en PTT keybindings uitzetten in Arma 2. Doe je dat niet, dan krijg je al snel echo's. Zie het plaatje hieronder voor de juiste in-game settings. Ook is het belangrijk dat je niet CAPS LOCK als je TeamSpeak PTT toets gebruikt, want anders praat je over de radio elke keer dat je 3D sound gebruikt.


Acre-settings.jpg

Je moet Arma 2 en Teamspeak 3 altijd met administrator rechten opstarten. Dus rechtermuis op de snelkoppeling en dan Run as Administrator of Uitvoeren als beheerder. Dit doe je dus bij de Arma 2 snelkoppeling (of je launcher- of Six updater snelkoppeling indien je die gebruikt) ÉN je Teamspeak 3 snelkoppeling!


Globaal het radio volume aanpassen

Elke radio kan in game qua volume worden aangepast (zie de radio beschrijvingen). Je kunt ook het algehele volume van alle radio's aanpassen als het maximale volume in game toch nog te zacht is.


Start TS3 en ga naar Settings -> Plugins en selecteer ACRE Plugin, klik daarna op Settings:

Acre geluid.jpg


Vervolgens kun je hier het geluid aanpassen.

Acre geluid2.jpg


De basics

Sneltoetsen


Voor alle spelers

 • Teamspeak Push to talk button (PTT)

- Je gewone Teamspeak PTT button gebruik je om in 3d met mensen om je heen te praten.

 • CAPSLOCK

- Praten via de radio

 • CTRL + SHIFT + X

-Opent de radio die je 'actief' hebt staan (de standaard radio van je Groep), hier kun je van kanaal veranderen en het volume aanpassen (meestal niet nodig)

 • In je Action Menu

-Lower headset om je headset om je nek te doen (snelle manier om wat meer van je omgeving te kunnen horen)


Voor leidinggevenden

 • CTRL + SHIFT + A

- Snel door je radio's bladeren (vooruit) en actief maken

 • CTRL + SHIFT + S

- Snel door je radio's bladeren (achteruit) en actief maken

 • SHIFT + ALT + E

- Het interaction menu om de radio's die je bij je hebt uit een lijst te selecteren (langzamer)

 • SHIFT + ALT + 1

- Direct switchen en spreken via je eerste radio, hierna zal deze radio ook geselecteerd blijven als je met CAPSLOCK praat.

 • SHIFT + ALT + 2

- Direct switchen en spreken via je tweede radio, hierna zal deze radio ook geselecteerd blijven als je met CAPSLOCK praat.

 • SHIFT + ALT + 3

- Direct switchen en spreken via je derde radio, hierna zal deze radio ook geselecteerd blijven als je met CAPSLOCK praat.

 • CTRL + SHIFT + PIJLTJE OMHOOG

-Het geluid van je huidige actieve radio zul je in beide oren horen

 • CTRL + SHIFT + PIJLTJE LINKS

-Het geluid van je huidige actieve radio zul je in je linkeroor horen

 • CTRL + SHIFT + PIJLTJE RECHTS

-Het geluid van je huidige actieve radio zul je in je rechteroor horen


De meeste van deze sneltoetsen zijn configureerbaar via: ARMA 2\USERCONFIG\ACRE\ACRE_KEYS.HPP

Om problemen te voorkomen, raden we je echter sterk aan om gewoon de standaard keys te gebruiken en CAPS LOCK en de windowstoets(en) en de applicatietoets vrij te houden, omdat die al gebruikt worden door ACRE en ACE. Gebruik voor ACRE gamesessies in TeamSpeak een 'push-to-talk knop in plaats van voice activation om problemen als bugs en echo's / achtergrondgeluiden te voorkomen.

3D sound

ACRE maakt onderscheid tussen praten over de radio en praten in de omgeving zelf zoals in het echt (3D sound). Gebruik je normale TeamSpeak PTT toets om 3D sound te gebruiken. Zo kun je direct met elkaar praten als je naast elkaar staat, en kun je mensen in 3D horen. Gebruik, als je praat met iemand die vlakbij je staat, altijd 3D sound i.p.v. je radio. In het echt gebruik je immers ook niet je mobieltje om met je vriend te praten als die vlak naast je staat! Het onnodig gebruiken van je radio is bovendien irritant voor iedereen die op dezelfde frequentie zit; je vervuilt het radiokanaal. Voor communicatie dat de hele groep aangaat gebruik je de radio, tenzij je vlak bij elkaar staat op de basis tijdens een briefing o.i.d. Gebruik 3D sound dus net als in het echt.

Het voordeel van 3D sound is dat je niet langer alle teamleden in je oor hoort. Als iemand verder weg is dan 40 'a 50 meter zul je hem / haar niet meer kunnen horen. Je kunt dan je radio gebruiken. Dit realistische nadeel maakt de communicatie veel minder chaotisch. Het geeft Vuurteams (VT's) de mogelijkheid om autonoom van elkaar te werken, terwijl ze nog wel in hechte verbinding met elkaar staan (één Groep bestaan immers uit twee VT's).

Practisch gezien wordt 3D sound binnen TDNL vooral gebruikt worden voor communicatie binnen kleine groepjes, dus tussen teamleden die steeds bij elkaar zijn, zoals Vuurteamleden en comms tussen SLA en spotter.

Wanneer gebruik ik 3D sound, en wanneer de radio?

In principe geldt: als de informatie niet de hele groep aangaat of onbelangrijk is, gebruik dan ook niet de radio. Als rifleman of machine gunner zul je vooral 3D sound gebruiken omdat je bij je vuurteam zit. Als je je radio moet gebruiken om met je vuurteamleden te praten, zit je te ver weg van je team. Immers, een vuurteam blijft altijd dicht bij elkaar. Als algemene vuistregel geldt: houd minstens twee vuurteamleden in je FTHUD. Nog beter is om gewoon het hele vuurteam in je FTHUD te houden (ga echter niet dicht op elkaar zitten). Op die manier zul je nooit je radio hoeven te gebruiken voor comms binnen je vuurteam. Met andere woorden: blijf binnen gehoorafstand van je team. Bij sommige formaties is dit echter niet mogelijk, maar bij halthouden over het algemeen wel.

Het rapporteren van vijanden kan natuurlijk het beste via de radio, maar ook hier geldt: gaat die informatie de hele groep aan, of alleen je vuurteam? Stel: je zit met je vuurteam aan de zuidzijde van een gebouw. Het andere vuurteam, Bravo, staat aan de noordzijde. Plotseling zie je drie vijandige infanteristen op je afkomen vanuit zuidelijke richting. Gebruik je hiervoor je radio, of 3D sound? Juist: dat laatste. Hier zijn twee redenen voor: ten eerste zijn drie soldaten makkelijk uit te schakelen. Ten tweede is die info minder relevant voor Bravo omdat die drie vijanden geen directe bedreiging vormen voor hen. Sterker nog: Bravo heeft niet eens zicht op die tango's. Echter, was het een voertuig geweest, dan was dat natuurlijk wél informatie dat de hele groep aangaat geweest!

Als je de radio gebruikt, wees dan kort en krachtig in je uitspraak. Hoe korter je de radio gebruikt, hoe beter.

Dan nog dit: het overgrote deel van de communicatie die wordt gedaan over de radio bestaat uit bevelen van de GC of PC en de communicatie tussen de verschillende leiders. Vanzelfsprekend ga je daar niet doorheen zitten praten. Soms gebeurt er echter iets onverwachts of belangrijks op het slagveld dat een zeer hoge prioriteit heeft, zelfs nog hoger dan de comms van de GC. Een voorbeeld is dat er plotseling een tank o.i.d. verschijnt. Als de GC dan net aan het spreken is hef je je stem dan op, zeg je "BREAK BREAK BREAK", gevolgd door je bericht. Dit laat de rest van het team, inclusief de leiders, dat iedereen goed moet opletten en stil moet zijn omdat er iets belangrijks wordt medegedeeld. Verwar deze spreuk echter niet met het commando voor een terugtrekking naar een RDV punt, welke ook met "BREAK BREAK BREAK" begint.


De radio's

Radio's zijn nodig voor communicatie over afstanden langer dan ~50 meter. Gebruik hiervoor je ACRE PTT toets, CAPS LOCK. ACRE voegt meerdere radio's toe; de portables en de rugzakradio's (ook wel long-range radio's genoemd). Bij TDNL worden de portables gebruikt voor communicatie binnen de Groep en de rugzakradio's voor communicatie tussen Groepen en van Pelotonscommandant (PC) naar GC's etc. De rugzakradio's worden dus vooral gebruikt door de leidinggevenden, maar het valt aan te raden dat iedereen bekend is met alle radio's. Als de GC bijv. sneuvelt kan iemand anders dan de radio van hem over nemen.

Net als in het echt hebben de radio's in ACRE te maken met signaalverlies door heuvelachtig terrein of gebouwen en gebrek aan radiosterkte. Hier moet je tijdens een missie dus goed rekening mee houden. In de meeste gevallen heb je Line of Sight (LOS) nodig voor heldere communicatie. Ken de mogelijkheden en limieten van je radio!

Bij TDNL gebruiken we in principe altijd de hoogste power, aangezien ACRE momenteel geen energieverbruik simuleert.

Voor de radio's in ACRE hebben we te maken met drie factoren:

 • Frequentie (channel)
 • Volume
 • Power


Alle andere features zijn praktisch onbelangrijk. Hieronder staan screenshots met uitleg over de radio's. Je kunt ook onze video bekijken, waarin het instellen van de radio's wordt voorgedaan.


AN/PRC-343 (iedereen)

Bereik: ong. 500 meter

PRC-343.jpg

De AN/PRC-343 wordt gebruikt voor de communicatie binnen de Groep, en is van alle radio's de makkelijkste in gebruik. De standaard ArmA radio wordt automatisch vervangen door de 343 en elk TDNL lid draagt er één.

In tegenstelling tot alle andere radio's kun je niet de power van de 343 veranderen, maar dit is niet erg. Immers, de 343 wordt gebruikt binnen de Groep en een Groep blijft altijd bij elkaar. Vuurteams zullen vrijwel nooit verder dan ~200 meter van elkaar af zitten, dus de 343 heeft hiervoor meer dan genoeg bereik.

De 343 heeft slechts twee knoppen; channel en volume.

Van channel veranderen:

Gebruik de knop linksboven van de radio. Linkermuisknop is channel omhoog, rechtsklik is channel omlaag. Er zijn 16 channels.

Volume veranderen:

Gebruik de knop rechts van de channel knop. Linkermuisknop is volume omhoog, rechtermuisknop is volume omlaag.

Zo simpel is het!


AN/PRC-148 (optioneel)

Bereik: ~500 meter op laagste power, ~10km op hoogste

PRC-148.jpg

De AN/PRC-148 is ook voor communicatie binnen de groep en kan in noodgevallen worden gebruikt voor comms met rugzakradio's. De 148 wordt binnen TDNL zeer weinig gebruikt, omdat de PRC-343 volstaat. Het kan echter voorkomen dat de radio opduikt in een missie.

Van channel veranderen:

 1. Zorg ervoor dat je in 'CH mode' zit.
 2. Klik op de 'OMHOOG' en 'OMLAAG' pijltjes op de radio
 3. Zo verander je van channel, oftewel frequentie

Volume veranderen:

De grote middelste knop bovenop de radio is de volumeknop. Klik links voor volume omhoog, klik rechts voor volume omlaag. Je kunt de radio uitzetten door het volume op 0 te zetten.

Power veranderen:

De power setting van de 148 gebeurt per channel. Als je channel 01 op power 5000 zet, zullen de andere channels nog de standaard power hebben.

 1. Klik 2 keer op de 'MODE' knop, totdat 'POWER' rechtsonder in het scherm staat. Je ziet dan een schermpje met 'CUR' en 'NEW'.
 2. Klik op de 'OMHOOG' en 'OMLAAG' pijltjes op de radio totdat 'NEW' op 5000 staat, de hoogste power setting.
 3. Klik op 'ENT' om te bevestigen. Je hebt nu de power van het channel veranderd.


AN/PRC-119 (alleen leidinggevenden)

Bereik: LO: 500-800m; M: 3-5km; HI: 8-10km; PA: 35-40km

PRC-119.jpg

De AN/PRC-119 is een rugzakradio en wordt gebruikt voor comms op hoger niveau; dus tussen Groepen, van PC naar GC en weer terug, van air support naar PC etc. De PRC-119 is een iets oudere radio uit de jaren '80 en dus iets minder goed dan de PRC-117F, maar heeft voldoende bereik voor de meeste operaties en is bovendien heel makkelijk in gebruik. De 119 is makkelijk te herkennen aan de lange antenne die uit de rugzak steekt.

De 119 heeft 4 power settings. De PA power setting heeft het verste bereik, maar is alleen te gebruiken terwijl je in een voertuig zit. Je kunt deze radio uitzetten door de FCTN knop te gebruiken.

Van channel veranderen:

Gebruik de 'CHAN' knop linksboven de interface. In het display zul je de frequentie zien.

Volume veranderen:

Gebruik de 'VOL' knop rechts van het toetsenbord. Met WHSP (whisper) kun je zachtjes spreken tijdens het zenden, terwijl je nog wel met normaal volume ontvangt.

Power veranderen:

Gebruik de 'PWR' knop links van de radio. Deze power setting is universeel; je veranderd de power setting van alle channels tegelijk.


AN/PRC-117F (alleen leidinggevenden)

Bereik: ~26km op hoogste setting

PRC-117F.png

De PRC-117 is de rugzakradio met het beste bereik (de PRC-119 op PA modus niet meegerekend) en wordt gebruikt voor comms op hoger niveau. Dit is een uitstekende radio voor vrijwel elke missie. De radio lijkt heel ingewikkeld in gebruik, maar is in principe net zo makkelijk als de PRC-148.

Als je iets fout doet, kun je de radio uitzetten door de draaiknop rechts van het toetsenbord op 'OFF' te zetten en hem dan weer aandoen door dezelfde knop op 'PT' te zetten. Als het goed is kom je dan weer in het standaardscherm.

In-game is de rugzak te herkennen aan de extra kleinere antenne naast de grote.

Van channel veranderen:

Gebruik de 'PRE' knop aan de rechterkant van het toetsenbord. Het huidige channel is te zien op het schermpje; 001, 002, 003 etc. De frequentie staat ernaast.

Volume veranderen:

De 'VOL' knop links van het toetsenbord. Het huidige volume kun je afleiden van het aantal streepjes op het display.

Power veranderen:

De power setting van de 117F werkt net als bij de 148 per channel. Als je meerdere channels op een bepaalde power wilt hebben, moet je ze allemaal apart instellen.

 1. Klik op de 'PGM' (program) knop, of 8.
 2. Selecteer het channel waarvan je de power wilt veranderen door op de < en > pijltjes te klikken.
 3. Eenmaal het channel geselecteerd, klik op 'ENT'.
 4. Gebruik < en > om naar het 'POWER' menu te gaan totdat deze knippert.
 5. Als 'POWER' knippert, druk je op 'ENT'. Je zult 'CUR' en 'NEW' op het schermpje zien.
 6. Gebruik < en > om de power te veranderen naar 20.000 mW, de hoogste setting.
 7. Druk op 'ENT' om op te slaan.


Video's

Uitleg v. de radio's in ACRE (door Tangodown)

Idem. Deze video heeft meerdere delen waarin ook de ACE basics worden uitgelegd. Let op: de TDNL SOP komt niet overeen met die in de video, maar is het bekijken waard als je nog niet bekend met ACE en/of ACRE.Vehicle-mounted radios

ACRE voorziet alle voertuigen van een radio-rack waarop je radios kan monteren. De eerste soort vind je meestal in lichte en gepantserde voertuigen en werken met de AN/PRC-148 VHF:

 1. Stap met een AN/PRC-148 VHF in je inventory in als driver
 2. Druk op alt+shift+q
 3. Klik in het menu "Vehicle Racks" op AN/VRC-111, en klik op "mount radio"
 4. Selecteer uit de lijst de radio die je wil monteren in het voertuig
 5. Druk terug alt+shift+q > AN/VRC-111 > AN/PRC-148 VHF
 6. Klik op "Use Radio". De radio die je selecteerde verschijnt nu in je ACRE menu en is klaar voor gebruik. Met "Toggle Speaker on" maak je de radio hoorbaar in de hele auto. Met "Take Radio" neem je de radio terug in je inventory.

Bij voertuigen die niet geconfigureerd zijn voor de AN/PRC-148 VHF gebruik je een pre-mounted radio. Doorloop dezelfde stappen en gebruik de radio die al in het voertuig zit, meestal een AN/PRC-117F.
Zie ook

ACRE checklist


Hulp

Problemen met installeren of andere vragen? Neem dan eerst de officiële FAQ & Troubleshooting guide door. Vooral het kopje 'Troubleshooting steps' is handig. Ook kun je de PDF in de ACRE .zip lezen voor instructies. Als het dan nog steeds niet lukt kun je je vragen in dit topic stellen.


Externe links

Officiële ACRE development site (incl. download, wiki etc)

Lijst van ACRE versies met downloads

Door Nimster