Zoeken Welkom, gast! (AanmeldenRegistreren)
 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
16-09-2008, 07:59 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-09-2008 om 07:21 PM door zoog.)
Bericht: #1
Tactische verplaatsingen en tactieken
Tactische verplaatsingen en tactieken

Omdat wij als site graag co-op sessies en dergelijke willen organiseren voor verscheidene realistische tactical games, is het natuurlijk handig als de spelers ook het een en ander te horen krijgen over mogelijke tactieken die men kan toepassen in het spel.

Het volgende is zoveel mogelijk gebaseerd op echte real-life tactieken die militairen dikwijls uitvoeren als zij opereren in vijandelijk terrein.
Het nut van deze manoeuvres heeft zich dus al bewezen, en het kan ook in een game je leven redden!
En natuurlijk niet alleen je eigen leven, maar ook het leven van je team, dat is natuurlijk net zo belangrijk.
Maar om dit te bereiken, heb je goede team communicatie nodig.

Een regel kun je dus al stellen: om een goed functionerend onderdeel van een team te zijn, moet je communiceren. In ons geval, als gamers, zal dat door middel van een headset zijn.
Het is gewoonweg onontbeerlijk dat het team elkaar op de hoogte houd van wat er om hen heen gebeurt, en het liefst zo snel mogelijk.
En om een textbericht uit te typen terwijl je met zijn allen onder vuur ligt, is niet echt handig natuurlijk.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je het radiokanaal niet onnodig gebruikt.
Korte zinnen met steekwoorden zijn het beste om te gebruiken.
2 games die dit goed toepassen zijn Operation Flashpoint en Armed Assault, die een heel radio-systeem hebben.
Ik zal een voorbeeldzin nemen: “Enemy AT-soldier, 2 o’clock, 200 meters”.
In deze zin heb je de meest belangrijke elementen voor je team genoemt: de aard van de bedreiging, in welke richting het zich bevind, en op welke afstand het zich bevind.
Aan de hand van dit ene korte zinnetje zal elke speler vrij snel het doel kunnen opsporen, en het radiokanaal blijft vrij van onnodig gepraat zodat belangrijke berichten goed door kunnen komen.
‘Uh’s’ en ‘Ah’s’ moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen. Denk na over wat je wilt zeggen, voordat je het zegt!
De dingen die je daarbij in rekening kunt nemen, zijn de al genoemde voorbeelden ‘aard van de dreiging’, de ‘richting’, en ‘de afstand waar de dreiging zich op bevind’. Maar ook kun je denken aan op welke verdieping de tango zich bevind, of in welk raam vanaf links of rechts, of natuurlijk het hele aantal van een groep vijanden.

Maar natuurlijk nog belangrijker is misschien wel de team-opstelling.
Want je kan misschien nog zo mooi een bedreiging benoemen, als je allemaal dezelfde kant op kijkt, kom je bij het welbekende geintje ‘als u links kijkt, ziet u rechts niets’ uit.
In ons geval een dure grap, want het kost je meestal je leven!
Het Amerikaanse leger noemt zoiets heel mooi ‘bounding overwatch’, wat in principe inhoud dat iedereen een eigen sector in de gaten houd, waarbij de gezichtsvelden elkaar zoveel mogelijk overlappen.
Op die manier kan het team de hele 360 graden in de gaten houden!
Het mooiste is natuurlijk als je een vuurteam hebt van ongeveer 4 man. Op die manier kan elke soldaat ongeveer 90 graden in de gaten houden.
Maar ook een buddy-team is een goede mogelijkheid, maar dan ben je maar met zijn 2en. Dat betekend dus dat elk teamlid 180 graden in de gaten zal moeten houden, en dat is een stuk lastiger.

Nou, en omdat dat zo lastig kan zijn, heeft elk leger van elk land een hele resem aan standaard drills in zijn repertoire, die de soldaten haast instinctmatig kunnen opvolgen.
Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden uittekenen en voorbeelden geven van verschillende tactische verplaatsingen en formaties.
Je zult er gegarandeerd wat aan hebben!


Tactische verplaatsingen en formaties

Uitleg tekeningen:
‘De 360’
Dit is een formatie die een team meestal zal innemen bij het verplaatsen in een kolom.
Dit kolom zal zich meestal in open terrein bevinden, en in open terrein kan je van alle kanten verrast worden, dus is het belangrijk dat je alle richtingen goed in de gaten houd!


[Afbeelding: lijnformatie360.jpg]


‘De 180’
Een aanpassing van de 360. Zoals je kan zien, staat het team hier tegen een muur aan opgesteld. Omdat ze deze positie hebben gekozen, hoeven ze alleen nog maar het terrein links van hen in de gaten te houden. Dit verkleint weer het zichtsveld wat elke soldaat moet scannen, en verhoogd in principe de effectiviteit van de eenheid.


[Afbeelding: lijnformatie180.jpg]


‘Dubbel buddy-team op straat’
Het volgende is een manier om je op een brede weg te verplaatsen.
Het nadeel in een stad, als je aan 1 muur blijft, is dat je het gebouw waar je tegenaan staat niet kunt bekijken. Wat er boven je gebeurt, zie je heel slecht.
Daar kun je het volgende tegen doen: Het team splitst zich op in de 2 buddy-teams.
Elk buddy-team loopt aan een kant van de weg, waarbij ze het gebouw waar het andere buddyteam langs beweegt ook in de gaten houden.


[Afbeelding: dubbel_buddy_team_straat.jpg]


‘Positie dekkingsvuur hoek’
Het team is de muur gevolgd in een ‘180’, en heeft een hoek bereikt.
Nadat de voorste man om de hoek heeft gekeken, ontdekt hij verschillende vijanden, en besluit hen aan te vallen.
Het team stelt zich zo op, dat Soldaat 3 en 4 de achterhoede in de gaten houd, terwijl Soldaat 1 en 2 de vijand onder vuur nemen. Hierbij stelt Soldaat 2 zich zodanig op dat hij Soldaat 1 niet in de weg staat als die zich achter de muur wil terug trekken.
Natuurlijk staan Soldaat 3 en 4 ook zodanig opgesteld dat ze de anderen niet hinderen bij het dekking zoeken.


[Afbeelding: dekkingsvuur_hoek.jpg]


‘Oversteek onder dekkingsvuur’
Het team besluit om een buddyteam een omtrekkende beweging te maken.
Hiervoor moeten ze echter de straat oversteken, terwijl die onder vijandelijk vuur ligt.
Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen, geven Soldaat 1 en 2 zwaar dekkingsvuur, terwijl Soldaat 3 en 4 zo snel mogelijk de straat oversteken.
Heb je een rookgranaat, gebruik hem!


[Afbeelding: oversteek_dekkingsvuur.jpg]


‘Buddy-team verplaatsing’
Het buddy-team heeft de overkant van de straat bereikt, en rukt verder op.
De 2 soldaten zullen nu het werk van 4 man moeten doen willen ze hun hele omgeving in de gaten houden!
Verstandig zou zijn om in de buurt van een muur te blijven, zodat je uit die richting in ieder geval geen dreiging kan verwachten. Dit kan op dezelfde wijze als de ‘180’.
Maar stel nou dat er geen muur of andere dekking in de buurt is? Dan zou je rug tegen rug kunnen gaan staan en je op die manier verplaatsen.
Daar is in principe niks mis mee, maar vooral in een game is het heel lastig om op die manier elkaar in de gaten te blijven houden! Je moet wel in positie blijven natuurlijk.
Wat je ook zou kunnen doen, is het volgende: Je gaat met je gezicht naar elkaar toestaan, schouder tegen schouder ongeveer. Op die manier kun je elkaar zien, EN de omgeving achter je buddy, en heb je zo ongeveer 340 graden overzicht. Je buddy blokt namelijk wel een klein gedeelte van je gezichtsveld.


[Afbeelding: buddyteam_verplaatsen.jpg]


‘Leapfrogging’
Een van de welbekendere manieren van tactische verplaatsingen, leapfrogging kan uitgevoert worden met een enkel buddypaar, of het hele vuurteam van 4 man, tot zelfs grotere groepen.
In deze uitleg gaat het voor het gemak om 2 soldaten, een buddyteam dus.
Soldaat 1 houd positie en neemt de vijand onder vuur, zodat deze zich laag houd.
Soldaat 2 snelt vooruit, en neemt over een bepaald aantal meter een positie in (liefst achter dekking, maar zoniet, zul je de vijand goed onder druk moeten zetten. Je buddy heeft geen onbeperkte munitie en als hij herlaad, zit jij zonder dekkingsvuur!), en neemt vanaf hier de vijand onder vuur, terwijl Soldaat 1 hem dan weer voorbij gaat.
Zo ga je verder totdat je dekking bereikt hebt.
Zoals eerder gezegd, moet je niet al te lang blijven rennen als je buddy onderdrukkingsvuur geeft! Zodra hij zonder ammo zit, heb jij je dekkingsvuur verloren. Stop dus tijdig, en geef zelf dekkingsvuur. Terwijl je buddy jou weer voorbij gaat, heeft hij tijd om te herladen, zodat hij een nieuw magazijn heeft terwijl jij weer rent.


[Afbeelding: leapfrogging.jpg]


‘Kruizing oversteek’
De vijand is uitgeschakeld, het team is weer opnieuw gevormd, en we trekken verder.
In de verte ziet de teamleider een kruising, die ze naderen in een ‘360’ formatie.
Het vuur zou nu van 4 kanten kunnen komen: de weg recht vooruit, de weg achter je, en de wegen links en rechts. Alle 4 wegen zullen dus gedekt moeten worden, en dit is de beste manier:
Soldaat 1 (die vooruit kijkt) neemt positie ergens bij het midden van de weg, voor de kruizing.
Soldaat 2 (die rechts keek) loopt iets verder en neemt positie bij de kruizing, waarbij hij zicht heeft over de rechter-weg.
Soldaat 3 (die links keek) doet hetzelfde maar aan de andere kant, en kijkt de linkerweg in, terwijl Soldaat 4 (die de achterhoede in de gaten hield) zich aansluit bij soldaat 1, rug tegen rug.
Nu lopen Soldaat 1 en 4 gezamenlijk rug tegen rug naar de overkant van de straat, en houden halt, waarna Soldaat 2 en 3 zijstappend ook naar de overkant lopen.
Neem daarna weer snel formatie ‘360’ in, en ga weer op weg.


[Afbeelding: kruising.jpg]


'Het stacken van deuren’
Het team is nu aangekomen bij een gebouw, en wil het leegvegen.
Je kan verschillende manieren bedenken om positie te nemen bij een deur, afhankelijk van wat je de beste manier lijkt. Hier volgen een paar.

Alle 4 soldaten nemen positie aan 1 kant van de deur, tegen de muur aan. Hierbij houd je natuurlijk weer de formatie zo aan, dat iedereen een eigen vuursector in de gaten houd (‘180’).
Op deze manier kun je achter elkaar aan het gebouw in.
Wil je een granaat werpen voordat je het gebouw betreed, laat dan Soldaat 2 positie naast Soldaat 1 opnemen, ter hoogte van de deur. Als S1 de deur open doet, gooit S2 een granaat naar binnen.


[Afbeelding: enkelerij.jpg]


‘2 rijen, buddy’s’
In deze positie is het team verdeeld in 2 buddyteams, elk aan een kant van de deur.
Het voordeel van deze positie is dat je op 2 manieren snel kunt enteren: de eerste manier is kruislinks in de buddyteams, op de andere manier neemt iedereen een eigen route.
Nadeel is wel dat je minder goed de hele omgeving onder onderzicht kunt blijven houden.
Beide zullen we demonsteren.
Kruislinks:

[Afbeelding: buddy_kruislinks.jpg]

Eigen ‘routes’:

[Afbeelding: buddy_eigenroute.jpg]

.............................Observe everything, Admire nothing........................
De website van deze gebruiker bezoeken Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)